Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι στη Βουλή η
συζήτηση μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο
ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εκκένωση της ΕΡΤ από τα ΜΑΤ.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις δυο εκ των υπογραφόντων
βουλευτών την πρόταση δυσπιστίας και συνεχίζεται με τις ομιλίες των
βουλευτών των άλλων κομμάτων, ενώ η τριήμερη διαδικασία θα ολοκληρωθεί
τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψηφοφορία, η οποία ενέχει χαρακτήρα
ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση (απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία
του όλου αριθμού των βουλευτών-151). Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι την
πρόταση δυσπιστίας θα στηρίξουν και οι ΑΝ.ΕΛΛ., η Χ.Α. και το ΚΚΕ, ενώ
«παρών» θα δηλώσει η ΔΗΜΑΡ.Ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη προς κυβέρνηση επικαλούμενος τρεις λόγους: την δυσαρμονία της κυβερνητικής πολιτικής με τις ανάγκες της κοινωνίας, την αντίθεση της κοινωνίας προς την πολιτική αυτή και τις συνεχείς παραβιάσεις της νομιμότητας.
Όπως είπε, οι διαρκείς παραβιάσεις της νομιμότητας και η κυβερνητική στάση δημιουργεί κινδύνους για τη Δημοκρατία και την λειτουργία των θεσμών. Αναφερθείς στο Μνημόνιο και τι θα πράξει το κόμμα του εφ’ όσον έλθει στην εξουσία, είπε ότι ο λαός με την ψήφο του θα ακυρώσει το μνημόνιο και εμείς θα έλθουμε να υλοποιήσουμε τη θέληση του λαού. Η Βουλή που ψηφίζει νόμους ακυρώνει και νόμους, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα «είναι αέρας κοπανιστός».
Και υποστήριξε ότι η συζήτηση στην Βουλή «θα μας επιτρέψει να διατυπώσουμε εκτιμήσεις και προτάσεις και ως μελλοντική κυβέρνηση, γιατί η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε όλες τις πατριωτικές και αριστερές δυνάμεις της κοινωνίας».
Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης είπε ότι «ζούμε μια απαράδεκτη συστηματική προσπάθεια να διατηρηθεί η Δημοκρατία στην φορμόλη, στην τεχνητή αναπνοή, στο απόσπασμα» και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αποκαταστήσει πλήρως τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας». «Όποιος λοιπόν μιλάει για ΄΄νομιμότητα΄΄, ποντάρει και ενισχύει την πολιτική αποσταθεροποίηση», είπε και έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα της απαγόρευσης στους βουλευτές του κόμματός του να μπουν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ δηλώνοντας ότι «δεν θα δεχθούμε τον διακοσμητικό ρόλο που θέλετε να μας επιφυλάξετε, θα ασκήσουμε μέσα και έξω από τη βουλή τα συνταγματικά δικαιώματά μας». «Όποιος μιλάει σε ρόλο υστερικού εισαγγελέα για ανομία και είναι σαφές ότι εκτός από τον ιδιότυπο λαϊκισμό προσπαθεί να καλύψει την κυβερνητική πολιτική που προκαλεί εστίες βίας και ανομίας στις ζωές και στις ψυχές των ανθρώπων», σημείωσε ο κ. Βούτσης, επισημαίνοντας ότι «το καντήλι της κυβέρνησης έχει τελειώσει και ο λαός θα το σβήσει».
Εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας η βουλευτής της ΝΔ κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου διερωτήθηκε γιατί ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας επέλεξε αυτή την ώρα να καταθέσει την πρόταση μομφής και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «πισώπλατη μαχαιριά την ώρα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα», επισημαίνοντας, πάντως, ότι «η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη». Επίσης, απέδωσε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και σε εσωκομματικούς λόγους: «Επειδή στη ζωή πάντα κάποιος χάνει, ας ψαχτούν οι συνιστώσες. Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί την πρόταση δυσπιστίας για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το κόμμα του», είπε. Ενώ αναφερθείσα στην στάση των βουλευτών της ΝΔ είπε ότι «παρά την κρίση διατηρούμε ελεύθερη την κρίση, αποφασισμένοι και πιο ανθρώπινοι να χτίσουμε διδασκόμενοι από τα λάθη μας ό,τι έχει γκρεμιστεί». «Απορρίπτουμε τη μιζέρια, καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής, στηρίζουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της χώρας», κατέληξε η κυρία Πατριανάκου.
Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγας παίρνοντας τον λόγο είπε ότι «η πρόταση μομφής και την ώρα που έρχεται και για τον λόγο που γίνεται συνιστά πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού και μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε και να πείσουμε για την αναγκαιότητα συμμετοχής μας σε αυτή την κυβέρνηση και την αναγκαιότητα των προσπαθειών που καταβάλλουμε για να σταθεί η χώρα στα πόδια της».
Ο κ. Ρήγας χαρακτήρισε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ «μομφή στη λογική και τις θυσίες που καταβάλλει ο λαός και στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται» και «μομφή των δυνάμεων που υπηρετούν την καταστροφολογία και δεν έχουν εναλλακτική πρόταση αλλά έχουν την λογική ΄΄Κούγκι΄΄, να ανατιναχτούμε όλοι μαζί και να πάρουμε μαζί μας και τους ευρωπαίους».
Εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛΛ. ο κ. Κ. Γιοβανόπουλος σημείωσε ότι «πρέπει να πέσει η κυβέρνηση» και τους νέους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ να μην καταψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στηρίζοντας αυτή την κυβέρνηση είναι σαν να λένε «ναι» στους πλειστηριασμούς των σπιτιών των ελλήνων πολιτών και στα νέα μέτρα.
Βολές κατά της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Κασσιδιάρης, υποστηρίζοντας ότι και τα δύο κόμματα «αποφάσισαν να κάνουν επικοινωνιακά σόου: η ΝΔ στην ΕΡΤ και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας». Μάλιστα είπε ότι κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι άσφαιρη, εκ του ασφαλούς και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα». «Ίσως το μόνο -όπως λένε- είναι να ισχυροποιήσει τα ανδρείκελα της συγκυβέρνησης» κατέληξε.
Σημειώνεται, ότι η Χ.Α. έθεσε θέμα ακυρότητας της διαδικασίας επικαλούμενη το γεγονός ότι τρεις βουλευτές της είναι προφυλακισμένοι και δεν θα παραστούν στην συζήτηση και στην ψηφοφορία, καθώς ο εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού δεν τους χορήγησε άδεια, λέγοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει αναγάγει τον εισαγγελέα Κορυδαλλού σε ρυθμιστή της Πολιτείας και δεν επιτρέπει σε αρχηγό και βουλευτές κοινοβουλευτικού κόμματος να ασκήσουν τα κοινοβουλευτικά τους δικαιώματα.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως «γίνεται ό,τι ορίζει ο νόμος και ο Κανονισμός της Βουλής». Μάλιστα προς αποφυγήν παρερμηνειών, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει την δεδηλωμένη και αυτό δεν αμφισβητείται παρά την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, εκτός αν η Βουλή αποφανθεί κατά την ψηφοφορία διαφορετικά. Ενώ τόνισε ότι δεν υφίσταται θέμα ακυρότητας της διαδικασίας λόγω της απουσίας τριών βουλευτών, καθώς ο Κανονισμός προβλέπει ότι στην ψηφοφορία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151) και όχι των παρόντων. Όσον αφορά την απαγόρευση της παρουσίας τους στην τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι αρμόδιο όργανο για να δώσει άδεια είναι ο εισαγγελέας και ότι αυτό δεν αφορά σε καμία περίπτωση την Βουλή των Ελλήνων. Κάλεσε δε την Χρυσή Αυγή αφού διαφωνεί με την διαδικασία αυτή να καταθέσει στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής της προτάσεις της.
Κατά τα λοιπά, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Β. Οικονόμου αναφερθείς στην στάση που τηρήσει το κόμμα του στην ψηφοφορία, είπε ότι «η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα στη Βουλή, θα είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες και δηλώνει παρούσα και εδώ». Τάχθηκε δε υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό χαρακτήρα στο κράτος, στους θεσμούς και στην οικονομία και υπέρ της κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της οικονομίας «για μια νέα Ελλάδα».
Τέλος, από το ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική γιατί «αποτελεί παράγοντα που οδηγεί στην φτώχεια και την επιδείνωση της θέσης του λαού». «Την αντιπαλεύουμε αυτή την πολιτική και με την ψήφο μας την Κυριακή το βράδυ θα την καταδικάσουμε», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «ο λαός πρέπει να ξεμπερδεύει με τις αυταπάτες». «Οι κυβερνήσεις, κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές, από την στιγμή που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών συμφερόντων, βρίσκονται στην άλλη όχθη των λαϊκών συμφερόντων», τόνισε και είπε ότι «θα αποκαλύψουμε την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει καθημερινά εξετάσεις στην αστική τάξη ότι μπορεί να κυβερνήσει».
Σημαντική είδηση έβγαλε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης ανακοινώνοντας ότι σύντομα κατατίθεται στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφο των ομογενών. «Σε λίγο καιρό η κυβέρνηση καταθέτει νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφο των ομογενών μας. Το είχε φέρει πρώτος ο Κώστας Καραμανλής, το ξαναφέρνει τώρα ο Σαμαράς. Για εμάς είναι εθνικά επιβεβλημένη η ψήφος των ομογενών και η σύνδεσή μας μαζί τους» είπε ο κ. Μιχελάκης.
Η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή το βράδυ την ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Πως τοποθετήθηκαν οι X.A, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ για την πρόταση δυσπιστίας
"Μακάρι να πέσετε την Κυριακή το βράδυ, γιατί δεν σας αντέχει πια ο τόπος. Ας είναι αυτή η τελευταία μου ομιλία - και μ' αυτήν τη χαρά θα εκφέρω λόγο", ανέφερε από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Κώστας Γιοβανόπουλος.
"Τρεις λογιστές σας σέρνουν από τη μύτη. Τρεις εκπρόσωποι των μεγαλοτραπεζιτών είναι σε θέση να σας κάνουν να υποταχθείτε ακόμα και στα ελεεινότερα νομοθετήματα. Και σέρνεστε από πίσω τους, αντί να πείτε ένα μόνο "όχι". Δεν τολμάτε γιατί δεν έχετε συνείδηση δικαίου", κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κος Γιοβανόπουλος.
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ τόνισε πως με εντολή της τρόικας, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για το αγροτικό πετρέλαιο, φέρνει τις ιδιωτικές κλινικές στο χώρο της υγείας, "βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά όχι τα πρωτογενή θύματα - τους ανθρώπους που αυτοκτονούν". Καθιερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, "προς όφελος των πολυεθνικών, πολλών από τις οποίες δεν πληρώνουν καν ΦΠΑ".
"Θα ψηφίσετε να μείνει στη θέση της κυβέρνηση, αγαπητοί νέοι συνάδελφοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Αν πείτε "ναι", λέτε "ναι" στους πλειστηριασμούς των σπιτιών μας, στη φορολόγηση των ακινήτων των αγροτικών γαιών. Αναμετρηθείτε με την ιστορία! Κι εσείς, όποιοι μπορείτε, απολύστε, διπλασιάστε τις τιμές, βάλτε όλα τα χωράφια στο ΤΑΙΠΕΔ για να τα πουλήσετε. Βιαστείτε, όμως. Γιατί την απόγνωση που σπείρατε, θα τη θερίσετε μόνοι σας", τόνισε ο κ. Γιοβανόπουλος.
Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε "άσφαιρη και εκ του ασφαλούς" την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως "δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, ή θα οδηγήσει σε ισχυροποίηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας".
Παράλληλα, ο κ. Κασιδιάρης άφησε υπαινιγμούς για την κατάθεση της πρότασης, μετά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, αντιλαμβάνονται πως καταρρέουν και πως δεν έχουν κανένα πολιτικό μέλλον", υποστήριξε ο αγορητής της Χρυσής Αυγής, υπολογίζοντας παράλληλα τους οπαδούς του κόμματός του σε 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους.
"Η ΝΔ επέλεξε να επιδείξει πυγμή στην ΕΡΤ - και απαντώντας στο επικοινωνιακό σώου ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτήν την πρόταση μομφής", υποστήριξε. Σε κάθε περίπτωση, η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει την πρόταση, καθώς "πάγιο αίτημά μας είναι να πέσει η χούντα Βενιζέλου-Σαμαρά και να διενεργηθούν εκλογές, για να πάψει η εκχώρηση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους ξένους τοκογλύφους".
Κατά τα άλλα, ο κ. Κασιδιάρης ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό από την τριήμερη διαδικασία, του προφυλακισθέντος αρχηγού του κόμματός του και δύο βουλευτών της ΧΑ, κατόπιν της άρνησης του αρμοδίου εισαγγελέα, να τους χορηγήσει άδεια εξόδου και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "έχει καταντήσει φερέφωνό της τη Δικαιοσύνη", για να διευκρινίσει στη συνέχεια πως αυτό αφορά μονάχα "μια ισχνή και άθλια μειοψηφία επίορκων δικαστικών", ενώ "όλοι οι νομικοί κύκλοι της χώρας και οι δικαστικοί, βοούν γι' αυτή την αθλιότητα".
Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υποστήριξε πως δεν υπάρχει ακυρότητα της διαδικασίας λόγω της απουσίας των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς ο Κανονισμός του Σώματος ορίζει πως η υιοθέτηση της πρότασης δυσπιστίας, γίνεται από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών και όχι των παρόντων. "Εάν απαιτείτο πλειοψηφία επί των παρόντων και είχε διαφορά 3 ψήφων, ετίθετο ζήτημα. Μέχρι την Κυριακή, υπάρχει δεδηλωμένη. Την Κυριακή, θα δούμε εάν θα έχει αλλάξει ή όχι", ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.
Ίσες αποστάσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κράτησε στην ομιλία ο Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ), εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε πρόταση δυσπιστίας προκειμένου να υπερβεί "την πανσπερμία απόψεων στο εσωτερικό του".
Αναφερόμενος στην επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, η οποία απετέλεσε και την αφορμή για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, ο κ. Οικονόμου στηλίτευσε τους "κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων".
"Δεν μπορούσατε να λύσετε το πρόβλημα, παρά μόνον με τα ΜΑΤ. Ευτυχώς, δεν κατέβηκε και τίποτα άλλο. Αυτό είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, όταν δεν κυριαρχούν η συναίνεση, ο διάλογος και οι μεταρρυθμίσεις με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο. Όταν δεν έχεις μεταρρύθμιση με προοδευτικό και κυρίως δημοκρατικό πρόσημο, αυτά θα γίνονται. Κάποιοι θα βρίσκουν την ευκαιρία να πλειοδοτούν και εσείς θα πρέπει να δικαιολογήσετε κακές συμπεριφορές", ανέφερε ο κ. Οικονόμου απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία.
Κατά το βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, η χώρα χρειάζεται νέα διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αλλά "τα δύο κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση, είναι αδύναμη πλειοψηφία για να σταθεί με δύναμη και σοβαρότητα απέναντι στην Τρόικα και τη Γερμανία. Οι γραμμές άμυνας συνεχώς πάνε πίσω". Από την άλλη, η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, "πάει την άμυνα αυτή στο πουθενά, όταν έχουμε σε εξέλιξη βασικά νομοσχέδια τα οποία είναι θέματα της διαπραγμάτευσης" - ενώ και η κυβερνητική του πρόταση ισοδυναμεί με "επιστροφή στο 2009".
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) δήλωσε πως το κόμμα του θα καταδικάσει με την ψήφο του την κυβερνητική πολιτική την Κυριακή, γιατί θεωρεί πως "πρέπει να ξεμπερδεύει ο λαός με αυταπάτες πως με αλλαγές κυβερνήσεων μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματά του".
"Από τη στιγμή που η πολιτική των κυβερνήσεων εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και την συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωμονόδρομο, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τα λαϊκά συμφέροντα", παρατήρησε ο κ. Καραθανασόπουλος. Η μεν κυβέρνηση "απαντά στη λαϊκή αντίσταση με την καταστολή, τη βία, το φόβο και τα ΜΑΤ", αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ "καθημερινά δίνει εξετάσεις στην άρχουσα τάξη πως είναι ο ικανότερος διαχειριστής για να μπορέσει να εγκλωβίσει και να χειραγωγήσει το λαϊκό παράγοντα".
"Ο κ. Τσίπρας δεν αναπολεί την Ευρώπη των λαών, αλλά την Ευρώπη του Κολ και του Μιττεράν. Δεν είναι τυχαίο πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει όλο και περισσότερο το προεκλογικό πρόγραμμα του Γ. Παπανδρέου του 2009. Φθηνό χρήμα τους τάζει - φθηνή ενέργεια για να μην φεύγει το κεφάλαιο από την Ελλάδα. Και ο Τσίπρας στο Τέξας, είπε πως θαυμάζει την Αμερική γιατί έχει ομοσπονδιακούς θεσμούς που προστατεύουν την κοινωνική ασφάλιση, όταν οι ΗΠΑ είναι η χώρα με την υψηλότερη θνησιμότητα των παιδιών", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανασόπουλος.
* Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος, μέλος του πολιτικού φορέα "Νέα Μέρα", διευκρίνισε πως θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, καθώς "αφορά μονάχα τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ".
"Μετά την άστοχη προσπάθεια διάλυσης των συνιστωσών σας, τις σαφείς αποστάσεις που κράτησαν πρωτοκλασάτα στελέχη σας, όπως ο κ. Γλέζος, ήρθε η κορωνίδα νομιμοφροσύνης στα διεθνή κέντρα αποφάσεων - οι δηλώσεις Τσίπρα στο Τέξας. Πρόκειται για μια ανορθόδοξη πολιτική, 'και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ'. Δεν μπορεί να δηλώνετε τη νομιμοφροσύνη σας σε διεθνή φόρα και ταυτοχρόνως να είστε ακτιβιστής. Δεν μπορεί να δίνετε άλλοθι στην κυβέρνηση για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ γνωρίζουμε πως έρχεται απελευθέρωση απολύσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία κ.ά.", ανέφερε, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουράκος.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι στη Βουλή η
συζήτηση μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο
ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εκκένωση της ΕΡΤ από τα ΜΑΤ.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις δυο εκ των υπογραφόντων
βουλευτών την πρόταση δυσπιστίας και συνεχίζεται με τις ομιλίες των
βουλευτών των άλλων κομμάτων, ενώ η τριήμερη διαδικασία θα ολοκληρωθεί
τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψηφοφορία, η οποία ενέχει χαρακτήρα
ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση (απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία
του όλου αριθμού των βουλευτών-151). Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι την
πρόταση δυσπιστίας θα στηρίξουν και οι ΑΝ.ΕΛΛ., η Χ.Α. και το ΚΚΕ, ενώ
«παρών» θα δηλώσει η ΔΗΜΑΡ.Ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη προς κυβέρνηση επικαλούμενος τρεις λόγους: την δυσαρμονία της κυβερνητικής πολιτικής με τις ανάγκες της κοινωνίας, την αντίθεση της κοινωνίας προς την πολιτική αυτή και τις συνεχείς παραβιάσεις της νομιμότητας.
Όπως είπε, οι διαρκείς παραβιάσεις της νομιμότητας και η κυβερνητική στάση δημιουργεί κινδύνους για τη Δημοκρατία και την λειτουργία των θεσμών. Αναφερθείς στο Μνημόνιο και τι θα πράξει το κόμμα του εφ’ όσον έλθει στην εξουσία, είπε ότι ο λαός με την ψήφο του θα ακυρώσει το μνημόνιο και εμείς θα έλθουμε να υλοποιήσουμε τη θέληση του λαού. Η Βουλή που ψηφίζει νόμους ακυρώνει και νόμους, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα «είναι αέρας κοπανιστός».
Και υποστήριξε ότι η συζήτηση στην Βουλή «θα μας επιτρέψει να διατυπώσουμε εκτιμήσεις και προτάσεις και ως μελλοντική κυβέρνηση, γιατί η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε όλες τις πατριωτικές και αριστερές δυνάμεις της κοινωνίας».
Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης είπε ότι «ζούμε μια απαράδεκτη συστηματική προσπάθεια να διατηρηθεί η Δημοκρατία στην φορμόλη, στην τεχνητή αναπνοή, στο απόσπασμα» και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αποκαταστήσει πλήρως τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας». «Όποιος λοιπόν μιλάει για ΄΄νομιμότητα΄΄, ποντάρει και ενισχύει την πολιτική αποσταθεροποίηση», είπε και έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα της απαγόρευσης στους βουλευτές του κόμματός του να μπουν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ δηλώνοντας ότι «δεν θα δεχθούμε τον διακοσμητικό ρόλο που θέλετε να μας επιφυλάξετε, θα ασκήσουμε μέσα και έξω από τη βουλή τα συνταγματικά δικαιώματά μας». «Όποιος μιλάει σε ρόλο υστερικού εισαγγελέα για ανομία και είναι σαφές ότι εκτός από τον ιδιότυπο λαϊκισμό προσπαθεί να καλύψει την κυβερνητική πολιτική που προκαλεί εστίες βίας και ανομίας στις ζωές και στις ψυχές των ανθρώπων», σημείωσε ο κ. Βούτσης, επισημαίνοντας ότι «το καντήλι της κυβέρνησης έχει τελειώσει και ο λαός θα το σβήσει».
Εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας η βουλευτής της ΝΔ κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου διερωτήθηκε γιατί ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας επέλεξε αυτή την ώρα να καταθέσει την πρόταση μομφής και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «πισώπλατη μαχαιριά την ώρα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα», επισημαίνοντας, πάντως, ότι «η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη». Επίσης, απέδωσε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και σε εσωκομματικούς λόγους: «Επειδή στη ζωή πάντα κάποιος χάνει, ας ψαχτούν οι συνιστώσες. Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί την πρόταση δυσπιστίας για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το κόμμα του», είπε. Ενώ αναφερθείσα στην στάση των βουλευτών της ΝΔ είπε ότι «παρά την κρίση διατηρούμε ελεύθερη την κρίση, αποφασισμένοι και πιο ανθρώπινοι να χτίσουμε διδασκόμενοι από τα λάθη μας ό,τι έχει γκρεμιστεί». «Απορρίπτουμε τη μιζέρια, καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής, στηρίζουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της χώρας», κατέληξε η κυρία Πατριανάκου.
Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγας παίρνοντας τον λόγο είπε ότι «η πρόταση μομφής και την ώρα που έρχεται και για τον λόγο που γίνεται συνιστά πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού και μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε και να πείσουμε για την αναγκαιότητα συμμετοχής μας σε αυτή την κυβέρνηση και την αναγκαιότητα των προσπαθειών που καταβάλλουμε για να σταθεί η χώρα στα πόδια της».
Ο κ. Ρήγας χαρακτήρισε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ «μομφή στη λογική και τις θυσίες που καταβάλλει ο λαός και στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται» και «μομφή των δυνάμεων που υπηρετούν την καταστροφολογία και δεν έχουν εναλλακτική πρόταση αλλά έχουν την λογική ΄΄Κούγκι΄΄, να ανατιναχτούμε όλοι μαζί και να πάρουμε μαζί μας και τους ευρωπαίους».
Εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛΛ. ο κ. Κ. Γιοβανόπουλος σημείωσε ότι «πρέπει να πέσει η κυβέρνηση» και τους νέους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ να μην καταψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στηρίζοντας αυτή την κυβέρνηση είναι σαν να λένε «ναι» στους πλειστηριασμούς των σπιτιών των ελλήνων πολιτών και στα νέα μέτρα.
Βολές κατά της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Κασσιδιάρης, υποστηρίζοντας ότι και τα δύο κόμματα «αποφάσισαν να κάνουν επικοινωνιακά σόου: η ΝΔ στην ΕΡΤ και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας». Μάλιστα είπε ότι κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι άσφαιρη, εκ του ασφαλούς και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα». «Ίσως το μόνο -όπως λένε- είναι να ισχυροποιήσει τα ανδρείκελα της συγκυβέρνησης» κατέληξε.
Σημειώνεται, ότι η Χ.Α. έθεσε θέμα ακυρότητας της διαδικασίας επικαλούμενη το γεγονός ότι τρεις βουλευτές της είναι προφυλακισμένοι και δεν θα παραστούν στην συζήτηση και στην ψηφοφορία, καθώς ο εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού δεν τους χορήγησε άδεια, λέγοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει αναγάγει τον εισαγγελέα Κορυδαλλού σε ρυθμιστή της Πολιτείας και δεν επιτρέπει σε αρχηγό και βουλευτές κοινοβουλευτικού κόμματος να ασκήσουν τα κοινοβουλευτικά τους δικαιώματα.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως «γίνεται ό,τι ορίζει ο νόμος και ο Κανονισμός της Βουλής». Μάλιστα προς αποφυγήν παρερμηνειών, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει την δεδηλωμένη και αυτό δεν αμφισβητείται παρά την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, εκτός αν η Βουλή αποφανθεί κατά την ψηφοφορία διαφορετικά. Ενώ τόνισε ότι δεν υφίσταται θέμα ακυρότητας της διαδικασίας λόγω της απουσίας τριών βουλευτών, καθώς ο Κανονισμός προβλέπει ότι στην ψηφοφορία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151) και όχι των παρόντων. Όσον αφορά την απαγόρευση της παρουσίας τους στην τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι αρμόδιο όργανο για να δώσει άδεια είναι ο εισαγγελέας και ότι αυτό δεν αφορά σε καμία περίπτωση την Βουλή των Ελλήνων. Κάλεσε δε την Χρυσή Αυγή αφού διαφωνεί με την διαδικασία αυτή να καταθέσει στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής της προτάσεις της.
Κατά τα λοιπά, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Β. Οικονόμου αναφερθείς στην στάση που τηρήσει το κόμμα του στην ψηφοφορία, είπε ότι «η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα στη Βουλή, θα είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες και δηλώνει παρούσα και εδώ». Τάχθηκε δε υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό χαρακτήρα στο κράτος, στους θεσμούς και στην οικονομία και υπέρ της κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της οικονομίας «για μια νέα Ελλάδα».
Τέλος, από το ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική γιατί «αποτελεί παράγοντα που οδηγεί στην φτώχεια και την επιδείνωση της θέσης του λαού». «Την αντιπαλεύουμε αυτή την πολιτική και με την ψήφο μας την Κυριακή το βράδυ θα την καταδικάσουμε», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «ο λαός πρέπει να ξεμπερδεύει με τις αυταπάτες». «Οι κυβερνήσεις, κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές, από την στιγμή που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών συμφερόντων, βρίσκονται στην άλλη όχθη των λαϊκών συμφερόντων», τόνισε και είπε ότι «θα αποκαλύψουμε την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει καθημερινά εξετάσεις στην αστική τάξη ότι μπορεί να κυβερνήσει».
Σημαντική είδηση έβγαλε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης ανακοινώνοντας ότι σύντομα κατατίθεται στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφο των ομογενών. «Σε λίγο καιρό η κυβέρνηση καταθέτει νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφο των ομογενών μας. Το είχε φέρει πρώτος ο Κώστας Καραμανλής, το ξαναφέρνει τώρα ο Σαμαράς. Για εμάς είναι εθνικά επιβεβλημένη η ψήφος των ομογενών και η σύνδεσή μας μαζί τους» είπε ο κ. Μιχελάκης.
Η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή το βράδυ την ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Πως τοποθετήθηκαν οι X.A, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ για την πρόταση δυσπιστίας
"Μακάρι να πέσετε την Κυριακή το βράδυ, γιατί δεν σας αντέχει πια ο τόπος. Ας είναι αυτή η τελευταία μου ομιλία - και μ' αυτήν τη χαρά θα εκφέρω λόγο", ανέφερε από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Κώστας Γιοβανόπουλος.
"Τρεις λογιστές σας σέρνουν από τη μύτη. Τρεις εκπρόσωποι των μεγαλοτραπεζιτών είναι σε θέση να σας κάνουν να υποταχθείτε ακόμα και στα ελεεινότερα νομοθετήματα. Και σέρνεστε από πίσω τους, αντί να πείτε ένα μόνο "όχι". Δεν τολμάτε γιατί δεν έχετε συνείδηση δικαίου", κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κος Γιοβανόπουλος.
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ τόνισε πως με εντολή της τρόικας, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για το αγροτικό πετρέλαιο, φέρνει τις ιδιωτικές κλινικές στο χώρο της υγείας, "βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά όχι τα πρωτογενή θύματα - τους ανθρώπους που αυτοκτονούν". Καθιερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, "προς όφελος των πολυεθνικών, πολλών από τις οποίες δεν πληρώνουν καν ΦΠΑ".
"Θα ψηφίσετε να μείνει στη θέση της κυβέρνηση, αγαπητοί νέοι συνάδελφοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Αν πείτε "ναι", λέτε "ναι" στους πλειστηριασμούς των σπιτιών μας, στη φορολόγηση των ακινήτων των αγροτικών γαιών. Αναμετρηθείτε με την ιστορία! Κι εσείς, όποιοι μπορείτε, απολύστε, διπλασιάστε τις τιμές, βάλτε όλα τα χωράφια στο ΤΑΙΠΕΔ για να τα πουλήσετε. Βιαστείτε, όμως. Γιατί την απόγνωση που σπείρατε, θα τη θερίσετε μόνοι σας", τόνισε ο κ. Γιοβανόπουλος.
Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε "άσφαιρη και εκ του ασφαλούς" την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως "δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, ή θα οδηγήσει σε ισχυροποίηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας".
Παράλληλα, ο κ. Κασιδιάρης άφησε υπαινιγμούς για την κατάθεση της πρότασης, μετά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, αντιλαμβάνονται πως καταρρέουν και πως δεν έχουν κανένα πολιτικό μέλλον", υποστήριξε ο αγορητής της Χρυσής Αυγής, υπολογίζοντας παράλληλα τους οπαδούς του κόμματός του σε 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους.
"Η ΝΔ επέλεξε να επιδείξει πυγμή στην ΕΡΤ - και απαντώντας στο επικοινωνιακό σώου ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτήν την πρόταση μομφής", υποστήριξε. Σε κάθε περίπτωση, η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει την πρόταση, καθώς "πάγιο αίτημά μας είναι να πέσει η χούντα Βενιζέλου-Σαμαρά και να διενεργηθούν εκλογές, για να πάψει η εκχώρηση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους ξένους τοκογλύφους".
Κατά τα άλλα, ο κ. Κασιδιάρης ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό από την τριήμερη διαδικασία, του προφυλακισθέντος αρχηγού του κόμματός του και δύο βουλευτών της ΧΑ, κατόπιν της άρνησης του αρμοδίου εισαγγελέα, να τους χορηγήσει άδεια εξόδου και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "έχει καταντήσει φερέφωνό της τη Δικαιοσύνη", για να διευκρινίσει στη συνέχεια πως αυτό αφορά μονάχα "μια ισχνή και άθλια μειοψηφία επίορκων δικαστικών", ενώ "όλοι οι νομικοί κύκλοι της χώρας και οι δικαστικοί, βοούν γι' αυτή την αθλιότητα".
Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υποστήριξε πως δεν υπάρχει ακυρότητα της διαδικασίας λόγω της απουσίας των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς ο Κανονισμός του Σώματος ορίζει πως η υιοθέτηση της πρότασης δυσπιστίας, γίνεται από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών και όχι των παρόντων. "Εάν απαιτείτο πλειοψηφία επί των παρόντων και είχε διαφορά 3 ψήφων, ετίθετο ζήτημα. Μέχρι την Κυριακή, υπάρχει δεδηλωμένη. Την Κυριακή, θα δούμε εάν θα έχει αλλάξει ή όχι", ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.
Ίσες αποστάσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κράτησε στην ομιλία ο Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ), εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε πρόταση δυσπιστίας προκειμένου να υπερβεί "την πανσπερμία απόψεων στο εσωτερικό του".
Αναφερόμενος στην επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, η οποία απετέλεσε και την αφορμή για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, ο κ. Οικονόμου στηλίτευσε τους "κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων".
"Δεν μπορούσατε να λύσετε το πρόβλημα, παρά μόνον με τα ΜΑΤ. Ευτυχώς, δεν κατέβηκε και τίποτα άλλο. Αυτό είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, όταν δεν κυριαρχούν η συναίνεση, ο διάλογος και οι μεταρρυθμίσεις με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο. Όταν δεν έχεις μεταρρύθμιση με προοδευτικό και κυρίως δημοκρατικό πρόσημο, αυτά θα γίνονται. Κάποιοι θα βρίσκουν την ευκαιρία να πλειοδοτούν και εσείς θα πρέπει να δικαιολογήσετε κακές συμπεριφορές", ανέφερε ο κ. Οικονόμου απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία.
Κατά το βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, η χώρα χρειάζεται νέα διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αλλά "τα δύο κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση, είναι αδύναμη πλειοψηφία για να σταθεί με δύναμη και σοβαρότητα απέναντι στην Τρόικα και τη Γερμανία. Οι γραμμές άμυνας συνεχώς πάνε πίσω". Από την άλλη, η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, "πάει την άμυνα αυτή στο πουθενά, όταν έχουμε σε εξέλιξη βασικά νομοσχέδια τα οποία είναι θέματα της διαπραγμάτευσης" - ενώ και η κυβερνητική του πρόταση ισοδυναμεί με "επιστροφή στο 2009".
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) δήλωσε πως το κόμμα του θα καταδικάσει με την ψήφο του την κυβερνητική πολιτική την Κυριακή, γιατί θεωρεί πως "πρέπει να ξεμπερδεύει ο λαός με αυταπάτες πως με αλλαγές κυβερνήσεων μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματά του".
"Από τη στιγμή που η πολιτική των κυβερνήσεων εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και την συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωμονόδρομο, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τα λαϊκά συμφέροντα", παρατήρησε ο κ. Καραθανασόπουλος. Η μεν κυβέρνηση "απαντά στη λαϊκή αντίσταση με την καταστολή, τη βία, το φόβο και τα ΜΑΤ", αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ "καθημερινά δίνει εξετάσεις στην άρχουσα τάξη πως είναι ο ικανότερος διαχειριστής για να μπορέσει να εγκλωβίσει και να χειραγωγήσει το λαϊκό παράγοντα".
"Ο κ. Τσίπρας δεν αναπολεί την Ευρώπη των λαών, αλλά την Ευρώπη του Κολ και του Μιττεράν. Δεν είναι τυχαίο πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει όλο και περισσότερο το προεκλογικό πρόγραμμα του Γ. Παπανδρέου του 2009. Φθηνό χρήμα τους τάζει - φθηνή ενέργεια για να μην φεύγει το κεφάλαιο από την Ελλάδα. Και ο Τσίπρας στο Τέξας, είπε πως θαυμάζει την Αμερική γιατί έχει ομοσπονδιακούς θεσμούς που προστατεύουν την κοινωνική ασφάλιση, όταν οι ΗΠΑ είναι η χώρα με την υψηλότερη θνησιμότητα των παιδιών", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανασόπουλος.
* Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος, μέλος του πολιτικού φορέα "Νέα Μέρα", διευκρίνισε πως θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, καθώς "αφορά μονάχα τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ".
"Μετά την άστοχη προσπάθεια διάλυσης των συνιστωσών σας, τις σαφείς αποστάσεις που κράτησαν πρωτοκλασάτα στελέχη σας, όπως ο κ. Γλέζος, ήρθε η κορωνίδα νομιμοφροσύνης στα διεθνή κέντρα αποφάσεων - οι δηλώσεις Τσίπρα στο Τέξας. Πρόκειται για μια ανορθόδοξη πολιτική, 'και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ'. Δεν μπορεί να δηλώνετε τη νομιμοφροσύνη σας σε διεθνή φόρα και ταυτοχρόνως να είστε ακτιβιστής. Δεν μπορεί να δίνετε άλλοθι στην κυβέρνηση για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ γνωρίζουμε πως έρχεται απελευθέρωση απολύσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία κ.ά.", ανέφερε, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουράκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου